Naše ovčí farma

25.12.2011 15:39

Založení rodinné ovčí farmy

Naše rodinná ovčí farma byla založena v r. 2005, kdy jsme nákupem prvních cca 10 kusů ovcí, zahájili tento druh zemědělské  činnosti v oblasti, která  je  malebná a turisticky atraktivní a leží přímo ve středu Českého ráje.  Naše ovčí  farma se nachází  v podhradí hradu Trosky uprostřed rozlehlého  švestkového  sadu a okolních smíšených lesů. Pastviny v několika místech navazují přímo na přírodní památky Tachov- ský vodopád. Vodopád V Hluku, zvaný též jako Tachovský je situován v dolní části osady Tachov, v rokli, vedoucí do údolí a vyúsťující u rybníku Krčák.

Vzhledem k omezeným možnostem vyplývajícím z faktu,  že hospodaříme pouze na cca 7 ha pastvin, ne- můžeme si  dovolit  donekonečna nafukovat  naše stádo,  abychom  je zvládli  dostatečně nakrmit.  Naše hlavní stádo čítá 30 - 35 bahnic, dále máme jednoho plemenného berana Suffolk krevní linie  Hannibal, který dodává potomkům dispozice ke skvělé zmasilosti. Bahnice jsou kříženky plemene Suffolk. Nemáme ambice provádět šlechtitelskou činnost v chovu ovcí.  Našim cílem je, pokud možno, přírodním způsobem udržovat blízkou krajinu, jenž důvěrně známe, vypásáním, případně dosečením nedopasků. Jehňata, kte- rá se  nám narodí, obvykle prodáváme na chov i v jatečné podobě.

V zimním období stádo krmíme senem a senáží, dále přidáváme bahnicím oves.  Ovce mají trvalý přístup k vodě, k solnému i minerálnímu lizu a možnost úkrytu před nepříznivým počasím.  Ovce jsou pravidelně odčervovány a stříhány. Ovce mají pravidelný veterinární dohled.

Plemeno Suffolk

Plemeno pochází z Anglie.  Hlava a končetiny jsou černé bez obrůstu vlnou, vlna je bílá, polojemná, sorti- ment B-C, délka vlny 8-12 cm,  výtěžnost 55-62%. Je středního až většího tělesného rámce.  Má dlouhou a širokou záď,  dobře utvářenou  hruď a osvalené plece, hřbet a kýty. Růstová schopnost je velmi  dobrá, hodí se pro užitkové křížení se všemi plemeny.  Je ve světě značně rozšířeno  a podílelo se na vzniku ně- kolika plemen.  Vyniká dobrým zdravím a dlouhým plodným obdobím. Výkrm lze  provádět  do vyšší živé hmotnosti ( 35-45 kg ), přírůstek v odchovu je 300 - 350 g. Živá hmotnost beranů je 80 - 110 kg,  bahnic 60 - 70 kg.

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Milan Ciler Troskovice - Tachov 11
Rovensko pod Troskami
512 63
IČO: 455 227 58
725 625 701, 774 134 881, skype :ciler.status číslo hospodářství : 51017734 číslo stáje : 10